Webshopok online versenytárs elemzése – mire jó és hogyan csináld?

Az e-kereskedelem évről évre nagy mértékben nő és ezzel együtt minden területen újabb és újabb versenytársak jelennek meg. Megfelelő tőkével és szorgalommal egy újonnan induló webshop akár fél év leforgása alatt is a legerősebbek közé emelkedhet.

Egy ilyen folyamatosan változó helyzetben a versenytársak figyelemmel követése alapvető fontosságú ahhoz, hogy a cég rövid időn belül tudjon reagálni egy új konkurens megjelenésére vagy már meglévő piaci szereplő stratégia váltására.

Az online vásárlók nem lojálisak és a legapróbb hibákkal szemben sem elnézőek, mert tudják, hogy alig egy-két kattintásnyira találni fognak egy másik üzletet, ahol talán olcsóbb árakkal vagy gyorsabb kiszolgálással csábítják el őket.

Éppen ezért a versenytársak erősségeinek, gyengeségeinek a figyelemmel követése jelenti a webshopok számára a túlélést egy állandóan változó piaci környezetben.

Cikkünkben ehhez az online versenytárs elemzéshez próbálunk meg segítséget nyújtani.

Mit nevezünk versenytárs elemzésnek?

A versenytárs elemzés egy olyan analitikai folyamat, amelynek során egy adott piac szereplőit vesszük górcső alá. Az elemzési folyamat fókuszálhat egy bizonyos területre, pl. SEO-ra vagy weboldal struktúrára, de lehet teljesen átfogó is minden lehetséges területet érintve.

Milyen részekből áll a versenytárs elemzés?

A versenytársak weboldalainak forgalmi elemzése

A forgalmi elemzés elsősorban a látogatottsági adatokra fókuszál és azt vizsgálja, hogy az adott versenytárs milyen forrásból és mely oldalakra tereli a legtöbb látogatót.

Az alábbi forgalmi mutatókat érdemes alaposan megvizsgálni:

 • Forgalmi források és azok eloszlásai
 • A forgalom földrajzi elemzése
 • Havi forgalom, új / régi látogatók aránya

A versenytársak organikus és fizetett kulcsszavainak elemzése

A kulcsszavak a tartalommarketing meghatározó elemei. Egy adott iparágban a potenciális vásárlók által használt kulcsszavak, kereső kifejezések megtalálása sok munkát jelent, ugyanakkor megfelelő szoftverek segítségével a versenytársak által használt kulcsszavakat pillanatok alatt megszerezheted és utána nekiállhatsz tartalmakat gyártani rájuk, bízva abban, hogy előbb-utóbb megelőzöd őket.

Szinte minden webshop esetében folyamatosan változik a termékkínálat a szezonalitás, divat vagy trendek által diktálva. Ebből fakadóan az éppen aktuális kínálat meghatározó húzó termékeihez kapcsolódó kulcsszavak felkutatása kifogyhatatlan munkát ad az ezzel foglalkozó online marketing szakembereknek. Ebben a munkában is hatalmas segítséget nyújthat, ha folyamatosan tisztában vagy azzal, hogy versenytársaid milyen kulcsszavakra, milyen tartalmakat állítanak elő és milyen stratégiával próbálják meg a minél jobb helyezéseket elérni, hogy aztán a látogatókból potenciális vásárlókat konvertáljanak.

A fizetett kulcsszavak elemzése sokat segíthet a PPC szakembereknek abban, hogy felfedjenek olyan lehetőségeket a hirdetéseik stratégiájában, amelyek korábban elkerülték a figyelmüket.

Visszamutató link (backlink) elemzés

Megfelelő mennyiségű és minőségű webshopodra mutató link nélkül nem lehet jó helyezéseket elérni, mivel a Google a találati listák pozícióinak meghatározása során még mindig nagy mértékben támaszkodik a backlinkekre.

Az online marketingben a linképítés feladata az, hogy folyamatosan új, jó minőségű linkeket szerezzen. Ez azonban egy idő után rendkívül nehézzé válik, még jó minőségű tartalom esetén is. 

Ekkor jön a képbe a versenytárs elemzés, amely segít abban, hogy megvizsgáld, konkurenseid milyen backlinkekkel rendelkeznek. Ezek után törekedhetsz arra, hogy te is szerezz egy linket a kikutatott oldalakról, illetve ezen a folyamaton keresztül új ötleteket is meríthetsz, amelyekre esetleg korábban nem gondoltál.

Versenytársak árazási stratégiájának vizsgálata

A webshopban egy termék árát megváltoztatni csak pár kattintásba telik, így az online térben azok az üzletek, amelyek figyelemmel követik a versenytársaik árazását, napi szinten vagy akár óráról-órára módosíthatják áraikat.

A versenytársak árazásának figyelmen kívül hagyása esetén egy webshop sok esetben csak túl későn tud reagálni egy olyan rapid akcióra, amelynek köszönhetően egy konkurens elcsábítja a vásárlókat tőle.

A versenytársak árazási stratégiájának figyelemmel követése és rögzítése hosszabb távú stratégiai döntések meghozatalában is segítheti a céget. Egy teljes szezon lekövetése után a következő időszaknak már úgy futhatsz neki, hogy előre tudod a versenytársak mikor, milyen akciókkal, leárazásokkal fognak majd előállni, így rögtön reagálni tudsz majd rájuk.

Weboldal elemzés

A versenytársak weboldalainak elemzése akár egy külön cikket is megérne, ezért ezt csak nagy vonalakban érintjük. Ide tartozik a weboldalak funkcionalitása, menüszerkezete, felhasználói élményének, valamint tartalommarketing stratégiájának elemzése. Az így gyűjtött információk segíthetnek abban, hogy webshopod megjelenését és működését optimalizáld, egy versenytárs tapasztalatait felhasználva. 

Ezzel a weboldal elemzés gyakorlatilag rengeteg kutatási munkának az idejét és költségét segít megspórolni azáltal, hogy látod, az erősebb versenytársak egy adott területen milyen optimálisnak tűnő megoldással rukkoltak elő.

Közösségi média jelenlét

A közösségi média fontos szerepet játszik a webshopok életében. Mivel a potenciális vásárolók sok időt töltenek a közösségi média oldalakon, ezért az e-kereskedelemmel foglalkozó cégeknek komoly lehetőséget biztosítanak arra, hogy ezeken a platformokon elérjék őket.

A social média nemcsak a közvetlen termék értékesítésben játszik szerepet, de a követői bázis növelésén keresztül egyre több embert tudnak elérni és megszólítani.

Minden iparág célközönségének megvannak a maga közösségi média használati szokásai. Ezeket a jellemzőket kiismerve a megfelelő időben és megfelelő tartalommal hatékonyan lehet elérni őket.

A versenytárs elemzés ezen szakasza segít a konkurensek közösségi média stratégiájának feltérképezésében, illetve annak megismerésében, hogy ők mire jutottak a célközönség vizsgálata során: milyen tartalmakkal, milyen időközönként szólítják meg a potenciális vásárlókat és mindezt milyen hatékonysággal teszik.

A versenytársak közösségi média stratégiájának vizsgálata során az alábbi kérdéseket érdemes feltenni:

 • Milyen platformokat használnak?
 • Hány követőjük van? Milyen gyorsan növelik a követői bázist?
 • Milyen gyakran posztolnak?
 • Milyen típusú tartalmakat posztolnak?
 • Mennyire hatékonyan szólítják meg a célközönséget?
 • Mit csinálnak jól és mit rosszul?

A versenytársak hírlevél kampányainak elemzése

A hírlevél még mindig a leghatékonyabb eszköz a vásárlók megszólítására. Éppen ezért a hírlevél feliratkozók számának növelésére minden webshop különböző eszközöket talál ki: kedvezményeket, ingyenes anyagokat stb.

A versenytársak hírleveleire érdemes feliratkozni és utána részletesen átnézni, hogy ki, milyen tartalommal, gyakorisággal küld levelet, illetve milyen eszközökkel növeli a feliratozói számát.

A főbb területek, amiket vizsgálni kell:

 • hírlevél feliratkozók gyűjtésének módszere,
 • hírlevél küldés gyakorisága,
 • hírlevél tartalma, szövegezése,
 • hírlevél formátuma, hosszúsága, CTA-k elhelyezése.

A versenytárs elemzés lépései

Azok után, hogy átnéztük a versenytárs elemzés részeit, nézzük meg, hogy hogyan zajlik a folyamat, milyen lépésekből áll:

1. lépés: szedd össze a potenciális versenytársaidat egy listába

Többféle módszer is kínálkozik arra, hogy a potenciális versenytársaidat megtaláld. Az egyik egy egyszerű Google keresés, amely megmutatja, hogy a húzó termékeidre, termék kategóriáidra keresve mely cégek lesznek a találati listák elején.

Végezz több keresést a legnépszerűbb kulcsszavaidra, majd az első 10-ben talált cégeket rakd egy listába. Válaszd ki közülük azt az 5-7 céget, amely a legnagyobb átfedésben van a te termék kínálatoddal.

2. lépés: készíts egy táblázatot, amelybe majd az információkat gyűjtöd

A táblázat első oszlopában a webshopok neve, második oszlopban a domain neve szerepeljen. A rákövetkező oszlopokban pedig azok a kritériumok, amelyek mentén a versenytársakat elemezni fogod.
Például:

 • domain authority értéke,
 • termékkínálat,
 • weboldal becsült havi forgalom,
 • backlinkek száma,
 • weboldal sebessége,
 • weboldal funkcionalitása,
 • weboldal felhasználói élménye,
 • közösségi média posztok gyakoriság.

A cikk elején felsorolt vizsgálati területeket is rakhatod ide, de igényektől függően felállíthatsz egyedi szempontrendszert is. Az egyes oszlopokba konkrét értékeket vagy 1-10 közötti pontokat is rakhatsz az adott versenytárs eredményének függvényében. A lényeg az, hogy a végén össze tudd hasonlítani, hogy az adott területen kik szerepeltek erősebben és kik voltak gyengébbek.

Hasznos, ha a táblázatba felveszed a saját webshopodat is és ha megfelelő objektivitással jársz el, akkor azt is látni fogod, hogy melyik területen te hogyan teljesítesz.

3. lépés: kezdd el a vizsgálatot

Menj végig minden versenytárson és vizsgáld meg őket a felállított szempontok szerint. Légy türelmes, el fog tartani jópár óráig, mire végzel.

4. lépés: értékeld ki az eredményeket

Ha végeztél, akkor nincs más hátra, mint kiértékelni az eredményeket. Ha elég pontosan és objekítven jártál el, akkor látni fogod, hogy webshopodnak mely területeken kell fejlődnie, az adott területen mely versenytársak lesznek az iránymutatók, és akár konkrét stratégiai javaslatokat is megfogalmazhatsz azoknak az online marketing szakembereknek, akik az adott területért felelősek. Például: “A backlinkjeink számát növelni kell. Ezen a területen az x, y és z versenytárs a legjobb, havi rendszerességgel figyelni kell a backlinkjeiket és megpróbálni utolérni őket linképítésben.”

Sok sikert a munkához! 

A szerzőről:

Tusnádi István
Content manager –  Usernet.hu
Cégével az elmúlt 18 évben 283 webfejlesztés és online marketing projektet bonyolítottak le. Fő profiljuk az UX design és a weboldal készítés. Az utóbbi években számos közép- és nagyvállalat weboldalát tervezték meg, fejlesztették le és üzemeltetik teljeskörűen.

Váltsd meg most a jegyed 2020 legnagyobb e-kereskedelmi konferenciájára, és hozd ki a maximumot a webshopodból

Tudj meg többet az E-kereskedelemről és az Ecommerce Expóról.

Iratkozz fel és értesülj a legfrisebb információkról elsőként.

Minden jog fenntartva – Adatvédelmi nyilatkozatÁSZF – Designed with by Konverted.io