Évi 77%-os növekedés. Fenntarthatóan. Webshopoknak.

Az Amazon fenntartható növekedési modellje, amit magyar webáruházak is tudnak alkalmazni.

Ha KKV webshopod van, akkor valószínűleg az első számú célod az, hogy profitot termelj. Azonban ez nem könnyű feladat.

Ha te is a profitod nagy részét PPC hirdetésekre fordítod, hogy látogatókat és új vevőket szerezz, akkor van egy rossz hírem; csak nagy energiabefektetés árán, vagy még annak ellenére sem fogsz profitot termelni az első vásárlásnál. (És a jövőben még inkább nem fogsz az egyre növekvő kattintási költségek miatt.)

Ebben a cikkben bemutatom neked azt a stratégiát, amit te is tudsz alkalmazni, függetlenül attól, hogy naponta hány rendelésed van.

Azon gondolkozol, hogy könyvjelzők közé mented ezt a cikket és majd később elolvasod? Mindketten tudjuk, hogy nem fogod. Szánd rá ezt a 10 percet, mert ez az a modell, ami az Amazont naggyá tette.

Miért egyre nehezebb egy KKV webshop felépítése?

Az Amazon egy egyszerű kiskereskedő, a stratégiája nem bonyolult, viszont mielőtt rátérünk, szeretném, ha megértenéd azokat a problémákat, amikkel már most is szembesülsz / vagy szembesülni fogsz, ha még nem indítottad el a webshopod.

  1. Egyre nehezebb megtartani a vevőket és vásárlónként 1 rendelésre játszani már régóta nem éri meg, egész egyszerűen azért, mert a vevőszerzési költség általában nagyobb, mint az első vásárláson megszerzett profit.
  2. Az új vevőkön profitot realizálni majdhogynem lehetetlen. Az elmúlt években az ingyenes csatornák hatékonysága drasztikusan lecsökkent. (Gondolj csak arra, hogy hány emberhez jut el egy Facebook posztod.) Ezért ma már nem hagyhatod ki a PPC hirdetéseket a vevőszerző stratégiádból. Viszont egyre többen hirdetnek, ezért aztán egyre nehezebb megszerezni a célközönséged figyelmét. Emiatt a kattintási költségek is egyre magasabbak és ezért egyre kisebb a profitod. Arról nem is beszélve, hogy a vevők megtanulták ignorálni a reklámokat (ezt nevezik banner vakságnak) és sokan reklám blokkolókat használnak.
  3. Egyre több, okosabb és gyorsabb konkurens. Egyre alacsonyabb a belépési korlát, ami annyit jelent, hogy 5-7 éve még több millió forintba került leprogramoztatni egy webshopot és komoly erőforrásokat kellett megmozgatni azért, hogy termékeket importálj külföldről. Míg ma, bérlős webshop rendszerekkel és dropshippinggel egy hétvége alatt el lehet kezdeni az online értékesítést.
    Ahogy a hirdetéseket, úgy a marketing szoftvereket is egyre szélesebb körben használják. Ezért aztán ma már nem elég egy webáruház és néhány jó termék, hogy kiemelkedj a tömegből.

Dióhéjban: Mivel a fentieken nem tudsz változtatni, érdemes a megváltozott világhoz hozzáigazítani a stratégiád. Pláne akkor, ha nincs különálló marketing csapatod.

Az Amazon növekedési modellje:
A modellt ezzel az egyenlettel tudjuk a legkönnyebben megérteni.

1. Termékkínálat szélesítése

Amikor az Amazon indult, csak könyveket árult. Tehát volt egy beépített limit a növekedésében a termékkör miatt. Viszont ahogy bővítette a termékkínálatot (pl: zene, ékszerek), úgy bontakoztatta ki a növekedési potenciált és annak sebességét.

A feladatunk itt az, hogy kiválasszuk, hogy milyen termékkört vezetünk be, milyen sorrendben, illetve hogyan automatizáljuk és skálázzuk.

Tehát ha most indulsz, vagy ha több éve a piacon vagy, de úgy érzed, hogy belassult a növekedés, akkor érdemes megnézni a lehetőségeidet: új beszállítók keresése, dropshipping, piactérré válás, külföldi import is.

Ha nem tudod, hogy melyiket érdemes választanod, akkor gyere el az Ecommerce Expora, mert a szünetben elcsípheted például az eMAG üzletfejlesztési menedzserét vagy meghallgathatod Jagodics Rita előadását a dropshipping lehetőségeiről (Logisztika terem).

2. Készlet per termékkör

Ez adja meg a választ arra a kérdésre, hogyan tudja az Amazon növelni az eladási és a rendelés teljesítési kapacitását 10-ről 10 millió könyvre? A növekedési potenciálja arányos a készlet per termékkörrel.

Erre szintén megoldást jelenthet a dropshipping, de a saját raktárak építése és az ún. fullfillment szolgáltatás is, amiről részletesen Rácz Péter fog beszélni január 24-én a logisztika teremben.

3. Látogató per termékoldal

A termékek száma közvetlenül kapcsolódik a termék oldalakhoz, amikkel lehetőséged nyílik forgalmat irányítani a webshopba az egész internetről.

A feladatod az, hogy növeld a látogatók számát a termékoldalon. Ezt teheted ingyenes (SEO, Instagram oldal) és fizetős eszközökkel (pl.: Facebook és Google hirdetések).

Az Ecommerce Expon 2 db 1,5 órás szemináriummal készültünk neked SEO és Google hirdetések témában, illetve Szőke Andrástól kaphatsz gyakorlati tippeket a Facebook 2019-es újdonságairól. Majd Bogár Márk a Sárréti Chilifarm esettanulmányán keresztül bemutatja, hogyan szerezz forgalmat influencerekkel Instagramról.

4. Vásárlási konverzió

Már vannak látogatói a webáruházadnak, ideje őket vásárlóvá konvertálni. A feladatod az, hogy növeld a vásárlási konverziót. Teheted ezt jobb termékekkel, jobb designnal, mobilra optimalizált megjelenéssel, vevővéleményekkel, kilépésre megjelenő popupokkal, dinamikus termékajánló modulokkal és még sorolhatnám.

A nehézség itt az, hogy el tudd dönteni, hogy melyik termel neked a legtöbb értéket. Pontosan ezért szenteltünk a konverzió témának egy külön termet az Expon 8 előadással.

5. Kosárérték

Már kinyitotta a pénztárcáját a vevő. A következő feladatunk elérni, hogy minél nagyobb értékben vásároljon. Erre a 2 jól bevált megoldás az upsell (kéred nagyobb kólával?) és a cross-sell (hamburgerhez sültkrumpli).

A problémánk itt kétrétű:

  1. Melyik termékhez milyen terméket ajánlj? Erre tippeket kaphatsz majd Kovács István webshop analitika előadásából.
  2. Milyen csatornán mutasd be a releváns terméket a sok rendelkezésre álló csatorna közül? Mezei Nikoletta mutat majd példákat az intelligens popupokra, Szabó Csenger a Messenger-re.

6. Vásárlási gyakoriság / Ismétlődő vásárlás

Végül eljutunk addig a pontig, amikor azt szeretnénk, hogy a vevő újra vásároljon. A feladatunk az, hogy a vásárlások között eltelt idő minél rövidebb legyen. Ez az utánkövetés fázisa, ami történhet e-mailben, Messengeren, sms-ben és persze remarketing hirdetésekkel is.

A terület nehézsége az, hogy technikai készségeket igényel, illetve személyre szabott tartalmat kell hozzá gyártani.

Pontosan ezért kezdtek elterjedni az ún. mesterséges intelligenciára épülő ajánló rendszerek és automatizált email kampányok, amiről például Surányi Ferenc és Kálmán Tamás is beszélni fog az Expon.

Összefoglalás

Mint látod, a növekedési potenciálod kibontakoztatása nem 10 perces munka, hanem egy modellt kell hozzá működtetni, ami akkor működik jól, ha minden elemét optimalizálod.

Gondolj bele egy pillanatra; ezzel a modellel gyakorlatilag biztosítva van a folyamatos növekedésed. Elég a modellt felállítani és 10%-ot növelni a 6 területen és közel kétszeresére nő a növekedési potenciálod fenntarthatóan.

Márpedig egy ilyen stabil alapra lehet jól építkezni. 2020-ban mind a 6 elem fejlesztésére jut 2-2 hónapod. Ez elég idő ahhoz, hogy eredményeket érj el, de csak akkor, ha jól választod ki az eszközeid.

Az Ecommerce Expo pedig pont arra való, hogy megértsd, melyik területen melyik eszközt érdemes bevetned.

Váltsd meg most a jegyed 2020 legnagyobb e-kereskedelmi konferenciájára, és hozd ki a maximumot a webshopodból

Tudj meg többet az E-kereskedelemről és az Ecommerce Expóról.

Iratkozz fel és értesülj a legfrisebb információkról elsőként.

Minden jog fenntartva – Adatvédelmi nyilatkozatÁSZF – Designed with by Konverted.io