5 biztos jel, hogy 2019-ben ráfér egy re-design a webshopodra

Az interneten kétségkívül gyorsan változnak a dolgok, ami az egyik nap még modern volt, másnapra könnyen lehet gagyi és idejétmúlt.

Mindez azonban nem jelenti azt, hogy évente új designt kell váltani, hiszen a vásárlók nem feltétlenül rajonganak a változásokért. Pláne nem, hogy ha az gyakori. A cikkünkben bemutatjuk azt az 5 legfontosabb pontot, ami indokolhat egy új design-t

Mi is az a redesign?

Fontos, hogy a redesign nem csak azt jelenti, hogy csinálunk egy új kinézetet az oldalnak (trendibb színekkel, formákkal és grafikákkal) hanem fontos, hogy az oldalt tartalmában, folyamataiban is újragondoljuk.

Egy redesign mindig macerával jár, így ha már hozzányúlunk, akkor érdemes végiggondolni, hogy mitől lesz az a webáruház jobb, mint korábban volt. A jobb pedig nem feltétlenül jelenti azt, hogy „több”. Egy design akkor jó, hogy ha minden felesleges elemtől megszabadulunk és nem marad más, mint a letisztult, felhasználóbarát felület!

Lássuk is azt az 5 pontot, amelyek teljesülése biztos út a redesign felé!

1. Ha romlanak a metrikáid

A legnyomósabb érv, ami a redesign mellett szólhat, ha romlanak a számok! Ilyen tipikus mérőszámok lehetnek a következők: növekvő visszafordulási arány (bounce rate), rövidebb oldalon töltött idő és természetesen a csökkenő konverzió.

A metrikák látványos romlása már egy igen hosszú folyamat vége, így érdemes egy hosszú időtartományt, mondjuk egy évet vizsgálni, hogy hosszútávú, biztos következtetéseket vonhassunk le.

2. Ha sok az új konkurens

Sajnos vagy nem sajnos a piacon vannak konkurensek is, akik bizony szintén fejlesztik a saját oldalukat. Legjobb, ha lépéselőnyben vagyunk velük szemben, ami néhány piaci szereplő esetében tartható. Egészen más a helyzet akkor, hogy ha egy olyan területen tevékenykedünk, amely miatt trendtermékekkel is foglalkozunk. Ezen a piacon sorra jelennek meg a piac sajátosságai miatt a konkurensek, akik magukkal hozzák a modernebbnél modernebb designt is.

Ha úgy látjuk, hogy az oldalunk jelentősen elavultabb az övékkel szemben és a friss konkurensek is meg tudnak maradni a piacon, akkor mindenképpen lépnünk kell nekünk is.

A teljes igazsághoz viszont hozzátartozik az is, hogy a felhasználók sokkal kevésbé tudják megítélni, hogy mennyire modern egy adott webáruház, ők inkább csak az általános felhasználói élményt értékelik. Sok esetben a designváltás helyett inkább a folyamatok leegyszerűsítésével és optimalizálásával kellene foglalkozni.

3. Ha a vevőktől érkezik panasz

Más a helyzet akkor, ha a vevői visszajelzés érkezik a webáruházad megjelenésére és a felhasználói élményre. Ez az eset főleg akkor szokott felmerülni, amikor egy népszerű funkció vagy lehetőség már annyira elterjedt, hogy a vevők hozzá vannak szokva.

Egy jó példa erre a közösségi bejelentkezéssel történő vásárlás. Alapvetően, ez egy plusz funkció, de a közösségi bejelentkezés megjelenése és a megléte szorosan hozzákapcsolódik a felhasználó élményhez és a design-hoz is.

Az ilyen visszajelzéseket össze kell gyűjtened, hogy ne csak apró toldás-foltozás történjen, hanem egy jól átgondolt és indokolt redesign.

4. Ha MÉG MINDIG NEM mobilbarát a webáruházad

Ez akár lehetett volna az első pont is. 2018-at, lassan 2019-et írunk és már több, mint 10 éve jelen vannak az okostelefonok a világon, amit szinte mindenki használ. Egyszerűen nem engedheted meg magadnak, hogy ne vedd figyelembe webáruház készítés során a mobil megjelenést.

Ha a webáruházad még mindig asztali nézetben töltődik be, akkor kétségkívül mobil eszközökön nagyon magas lesz a visszafordulási arány, ami azt jelenti, hogy a felhasználók szinte azonnal elhagyják a weboldalt, mert kezelhetetlennek és átláthatatlannak tartják azt.

Ne feledd, hogy mennyi időt és pénzt fektetsz abba, hogy látogatókat szerezz és azt se feledd, hogy napjaikban már néhány másodperc alatt átnavigálhat a látogató a konkurens webáruházába.

5. Ha már Te is kicsit cikinek érzed a design-t

A végére tartogattam azt a pontot, ami a legszubjektívebb az összes közül, de mégis, gyakran ez a fő oka egy redesign-nak: ha már Te is kicsit cikinek érzed a jelenlegi design-t.

Ha már Te is így érzel, akkor képzeld el, mit gondol az, aki először találkozik az oldaladdal… ugye?

Ha az 5-ből legalább 4 pont teljesül, akkor mindenféleképpen javasoljuk, hogy tervezz a közeljövőben egy redesign-nal, de mielőtt belevágsz, érdemes kicsit utánajárni a designváltás rejtelmeinek. Erre pedig egy nagyszerű alkalom az ötödik Ecommerce Expo, ahol a UX Studio ügyvezetője, Pásztor Dávid fog előadást tartani arról, hogyan tervezz felhasználóbarát és szerethető webshopokat?

Váltsd meg most a jegyed 2020 legnagyobb e-kereskedelmi konferenciájára, és hozd ki a maximumot a webshopodból

Tudj meg többet az E-kereskedelemről és az Ecommerce Expóról.

Iratkozz fel és értesülj a legfrisebb információkról elsőként.

Minden jog fenntartva – Adatvédelmi nyilatkozatÁSZF – Designed with by Konverted.io